Do legendary copies still trigger ETB?
Yes, legendary copies do trigger their own "enters the battlefield" (ETB) effects and other permanents' ETB effects, but the Legend Rule (a State-Based Action) resolves first, sending the extra legendary to the graveyard before its own trigger can fully resolve, meaning you often get the trigger but the permanent dies before it does anything impactful unless you keep the new copy. The key is the timing: the copy enters, the Legend Rule happens (you choose one to die), then the ETB triggers go on the stack, allowing you to respond to those triggers.Does a copy of a legendary creature still enter the battlefield?
You could choose to keep the Copy and put the original into the Graveyard. But, yes. You do get the Enters Trigger of the Legendary Creature that just entered. Even if it immediately dies from he Legend Rule.Do copies trigger ETB effects in MTG?
Yes. Creating is the new shorthand for putting a token onto the field. So if the copies creature has an ETB then that will trigger.Do copies trigger legendary rule?
What Happens? Yes, you can copy a legendary creature. But copies of permanents are also subject to the legend rule. If you copy your opponent's creature, everything's fine.Do clones trigger ETB effects?
Yes. Clone effects are replacement effects that change how your clone enters the battlefield. If you copy something with an ETB trigger, the game "sees" a copy of that creature entering the battlefield and the ETB trigger goes on the stack.The rule they don't tell you when you start playing... - Beginners guide to APNAP - MTG Rules
Do ETB effects trigger before the legend rule?
Since it entered the battlefield, you will get any ETB triggers - however you'll only get them *after* the legend rule, so the card will be in the graveyard before the trigger can make it to the stack.Does mutate trigger Garruk's Uprising?
A mutating creature spell that resolves with a legal target doesn't enter the battlefield as a separate permanent (C.R. 702.140c, 725.2b). When the spell merges with an existing permanent, the resulting permanent doesn't reenter the battlefield, including for purposes of Garruk's Uprising's last ability.What cards ignore legend rule?
- Brothers Yamazaki.
- Cadric, Soul Kindler.
- Mirror Box.
- Mirror Gallery.
- Sakashima of a Thousand Faces.
- Sliver Gravemother.
- Spider-Verse.
- The Master, Multiplied.
Is a copy of a token still a token?
Some tokens are copies but not all copies are tokens. A copy of a spell on the stack is not a token. A creature token that is a copy of another creature is a token. A creature card that enters the battlefield as a copy, or an effect that makes a creature (card) into a copy isn't a token.Do myriad copies trigger ETB effects?
Any enters-the-battlefield abilities of the copied creature will trigger when the token enters the battlefield.What triggers ETB?
An ETB trigger (Enter the Battlefield trigger) in trading card games like Magic: The Gathering (MTG) refers to a special ability that activates automatically and immediately when a card (usually a creature or permanent) enters the game onto the battlefield, using keywords like "When," "Whenever," or "At" to start the effect, like drawing cards or dealing damage. These triggers create immediate value and are a core part of game strategy, happening just as the permanent arrives, allowing for powerful combos or reactions.Does copying a spell trigger Rhystic study?
No. When they cast a spell, your [[Rhystic Study]] trigger goes on the stack.What is the rule 603.4 in Magic The Gathering?
603.4. A triggered ability may read “When/Whenever/At [trigger event], if [condition], [effect].” When the trigger event occurs, the ability checks whether the stated condition is true. The ability triggers only if it is; otherwise it does nothing.Does the legend rule apply immediately?
It's immediately. It happens before priority is passed. And you can't maintain priority as it checks before then too. You also can't use another effect that would allow you to sacrifice a permanent either.Do copy tokens trigger ETB?
Yes, creating a token copy absolutely triggers "enters-the-battlefield" (ETB) effects because the token is a new permanent that enters the battlefield, just like a normally summoned creature. Any abilities on the copied creature (or other cards on the field) that say "When ~ enters the battlefield..." will trigger when the token arrives.Why are the planet lands not legendary?
Named lands often aren't legendary anymore because it was a design issue for constructed where the restriction was disliked. Maybe they will make a Planet rule similar to the Legend rule. Making the planet lands legendary is unnecessary from a balancing standpoint because they require so much investment and are slow.Do token copies trigger the legendary rule?
Yes. However, the legend rule will kick in if you control both and they have the same name and the copy is also legendary. You will immediately be forced to choose one, the other will die. Note that this is not sacrificing, but it is dying.What counts as permanent mtg?
In Magic: The Gathering, permanents are any card or token that stays on the battlefield indefinitely, including Creatures, Artifacts, Enchantments, Lands, and Planeswalkers, plus the newer Battles, along with any tokens created on the battlefield; they differ from Instants and Sorceries that go to the graveyard after resolving.Is Legendary Rule dying?
Yes, in Magic: The Gathering, when the Legend Rule forces you to put legendary permanents into your graveyard, they are considered to have "died" (moved from battlefield to graveyard) and trigger death-related effects, though it's not technically a "sacrifice" and you can't respond to the rule itself because it's a state-based action.Is a copy of a legendary creature still legendary?
You can copy a legendary creature, yes. Otherwise, it would specify "target nonlegendary creature". That being said, the legend rule will end up applying, because you will control multiple legendary permanents with the same name. There is a reason to do this though.Can you have two legendary creatures out at the same time?
Yes, you can have multiple legendary creatures at the same time in Magic: The Gathering, but only if they have different names, thanks to the "Legend Rule"; if two or more legendary permanents share the exact same name, you choose one and put the rest into the graveyard. This applies to all legendary permanents (creatures, enchantments, planeswalkers, etc.).Does flickering stop removal?
"Flickering" removes all counters and auras from a creature, and makes it dodge targeted removal if a spell "flickering" that creature is played in response to the removal spell targeting it.Does mutate trigger ivy?
If you are casting a creature for its mutate cost, targeting another creature, you get a token copy that is mutating onto Ivy as well ( it will mutate onto Ivy, and not be its own separate token creature unless Ivy suddenly becomes an illegal target).Can you flash mutate MTG?
Flash only cares about that creature being cast. You cannot mutate things at flash speed unless THAT SPELL has flash. A permanent with flash means nothing. You also cannot cast a permanent thats already on the battlefield as a spell.
← Previous question
What's the point of the raccoon in Stardew Valley?
What's the point of the raccoon in Stardew Valley?
Next question →
What D&D race would the Grinch be?
What D&D race would the Grinch be?